No-claim korting autoverzekering

No-claim korting autoverzekering

De term no-claim korting komt u vaak tegen als u informatie opzoekt omtrent de autoverzekering, maar houdt dit nou precies in? De no-claim korting is een korting die over de maandelijkse premie voor de autoverzekering berekend wordt. Bovendien kan deze korting oplopen tot maar liefst 85 procent, afhankelijk van de geboden regeling van de verzekeraar.

Hoe krijg ik no-claim korting?

No-claim korting kunt u krijgen door één verzekeringsjaar schadevrij te rijden. Bijna elke verzekeraar heeft een bonus/malus ladder, dit is de ladder die aangeeft hoeveel no-claim korting u krijgt. Elk jaar dat u schadevrij doorbrengt krijgt u één schadevrij jaar, waardoor u één positie op de ladder zal stijgen en een hogere no-claim korting kunt behalen.

noclaim-kortingDaarentegen wanneer u een schade claimt gaat u dalen op de ladder. Helaas is dit niet met één positie, maar meteen met een aantal posities. Dit is afhankelijk van het soort schade en van de bonus/malus ladder van de verzekeraar. Doorgaans is dit 4 tot 6 treden per schade gebeurtenis. Het kan dus ook voorkomen dat u een negatief aantal schadevrije jaren heeft, denk hierbij aan -3. In dit geval zal u een flinke toeslag op de premie moeten betalen. Bovendien is het hierdoor erg moeilijk om over te stappen gezien andere verzekeraars u hoogstwaarschijnlijk niet als nieuwe klant willen accepteren.

Hoeveel no-claim korting krijg ik?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van bij welke verzekeraar u de autoverzekering heeft ondergebracht. Elke verzekeraar heeft een andere bonus/malus ladder. Bij elke trede hoort een kortingspercentage of toeslag bij een negatief aantal schadevrije jaren. Raadpleeg daarom ook de bonus/malus ladder van uw verzekeraar om te kijken op hoeveel no-claim korting u recht heeft, maar ook met hoeveel korting u elk jaar kunt stijgen en tot hoe hoog het kortingspercentage op kan lopen.

January 12. 2014