Nieuwwaarde regeling

Nieuwwaarde regeling

Bent u verschillende autoverzekeringen met elkaar aan het vergelijken en komt u de nieuwwaarde regeling tegen? Het is een relatief jong fenomeen binnen de wereld van autoverzekeringen, waarmee de aanbieders er graag voor zorgen dat u bij total loss of diefstal ook daadwerkelijk een nieuwe auto aan kunt schaffen. Andere verzekeraars hanteren de dagwaarde wanneer zij het uit te keren bedrag bepalen. Dat betekent in de meeste gevallen dat u flink wat geld bij dient te leggen om een nieuw model aan te kunnen schaffen.

Volledige aanschafwaarde terug

De nieuwwaarde regeling binnen een autoverzekering heeft betrekking op de situaties waarin u totaal geen gebruik meer kunt maken van uw auto. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een total loss, op het moment dat uw auto betrokken is geraakt bij een ongeval en deze technisch of economisch gezien niet meer te herstellen valt. Ook op het moment dat uw auto gestolen wordt kunt u gebruik maken van de nieuwwaarde regeling.

Over het algemeen geldt deze regeling tot 1 jaar na de aanschaf, maar sommige verzekeraars bieden ook een nieuwwaarde regeling van 3 jaar. Indien u te maken krijgt met diefstal of met total loss zal de verzekeraar u het volledige bedrag van de aanschaf uitkeren, zodat u direct een nieuwe auto aan kunt gaan kopen.

Dagwaarde van de auto

nieuwwaardeIndien u geen gebruik maakt van een nieuwwaarde regeling werkt dit anders. In dat geval zal de verzekeraar kijken naar de waarde van de auto, op het moment dat deze wordt gestolen of total loss raakt. Er is sprake van afschrijving, waardoor u op een auto van €25.000 in een paar jaar tijd zomaar €5.000 – €10.000 aan waarde kunt verliezen. Dat betekent dat u dit bedrag zelf bij dient te leggen, po het moment dat uw auto gestolen wordt en u een nieuwe aan wilt kopen met behulp van de dagwaarde zoals de verzekeraar die uitkeert.

July 14. 2013