Factoren premie

Factoren premie

Bij het afsluiten van een autoverzekering is de hoogte van de premie natuurlijk erg bepalend. De hoogte van de premie is voor iedereen verschillend, het premie bedrag wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Over het algemeen berekenen de verzekeraars de premie op basis van dezelfde factoren, maar er zijn wel verschillen per aanbieder.

Het voertuig

text-logoVoor het bepalen van de premie kijkt de verzekeraar naar het type auto. Hierbij is onder andere het gewicht van de auto, de uitvoering en de cataloguswaarde erg bepalend voor het berekenen van de premie. Hoe zwaarder de auto, des te meer kans op meer schade bij een ongeval, hierdoor wordt de premie uiteraard hoger. Bij een allrisk dekking wordt er gekeken naar de waarde van uw auto, oftewel de oorspronkelijke cataloguswaarde. Accessoires die bij de standaarduitrusting horen zijn inbegrepen en hoeft u niet extra te verzekeren.

De bestuurder

De persoonlijke kenmerken van de eigenaar tellen sterk mee om de hoogte van de premie te bepalen. Over het algemeen kijken de meeste verzekeraars naar uw leeftijd, de leeftijd dat het rijbewijs gehaald is en uw schadeverleden. Doorgaans hebben jonge bestuurders meer schade, hierdoor is de premie vaak duurder voor deze doelgroep. Het schadeverleden wordt ook bekeken, hierdoor kan de verzekeraar een indicatie vaststellen voor eventuele toekomstige schades.

Aantal kilometers

Als u vaak een voertuig bestuurd heeft u procentueel gezien ook meer kans op schade. Hierdoor is de verzekeringspremie hoger voor iemand die meer kilometers rijdt.

Uw regio

Uw regio is ook zeer bepalend voor het vaststellen van de premie. Statistisch gezien heeft u in een grote stad meer kans op schade dan op het platteland. Naast dat het verkeer relatief drukker is in de stad, komt er in een grote stad ook vaker diefstal voor. De premie is dan ook hoger voor iemand die in Amsterdam woont dan voor iemand die ergens in een dorpje van Friesland woont

Aantal schadevrije jaren

Elk jaar dat u geen schade claimt bouwt u schadevrije jaren op. Deze opgebouwde jaren kunnen een flinke premie korting opleveren, de zogeheten no-claimkorting.

Goedkoopste premie

Het is van vele factoren afhankelijk wat uw premiebedrag wordt, de goedkoopste verzekeraar bestaat dan ook niet. Het hangt af van uw persoonlijke situatie en welke verzekeraar u het beste aanbod kan doen. Door de premietool te gebruiken ziet u precies welke verzekeraar u het goedkoopste aanbod kan doen.

January 06. 2013