Dagwaarde en autoverzekering

Dagwaarde en autoverzekering

De premie van de autoverzekering wordt onder andere berekend op basis van de waarde van uw auto. Hoe duurder uw auto is hoe hoger uw premie wordt. De kans dat de verzekeraar immers meer moet uitkeren is groter bij een duurdere auto, hierdoor willen zij dan ook meer premie incasseren. De dagwaarde is het bedrag dat uw auto op dit moment waard is, dit is afhankelijk van een aantal factoren als de nieuwprijs, leeftijd, kilometerstand, slijtage en accessoires.

Totaalschade

Het kan voorkomen dat u te maken krijgt met totaalschade, dit houdt in dat uw auto total loss is of dat uw auto gestolen wordt. Veel verzekeraars zeggen dan ook dat ze in dit geval de dagwaarde uitkeren. De dagwaarde is doorgaans minder dan de verkoopwaarde of inruilwaarde, hierdoor moet u helaas in de meeste gevallen bij betalen om een zelfde soort auto opnieuw te kunnen kopen. Indien de herstelkosten lager liggen dan de dagwaarde zal de auto dan ook normaal gesproken gerepareerd worden, de dagwaarde wordt enkel uitgekeerd bij totaalschade

Gelijkwaardige autoregeling

gelijkwaardige-dagwaardeHet is een feit dat wanneer u de dagwaarde uitgekeerd krijgt bij totaalschade niet in staat bent een zelfde soort voertuig terug te kunnen aanschaffen. Het geld wat u uitgekeerd krijgt is vele malen minder en voor dit geld kunt u in principe een mindere auto aanschaffen. Echter zijn er ook verzekeraars die een gelijkwaardige autoregeling hanteren, ook wel een aanschafwaarde regeling genoemd. Hierdoor krijgt u bij totaalschade van een tweedehands auto de aankoopwaarde uitgekeerd. Met de aankoopwaarde kunt u wel een gelijkwaardige auto opnieuw aanschaffen. Echter is de gelijkwaardige autoregeling doorgaans maar een paar jaar geldig.

Indien u niet meer binnen deze regeling valt kunt u wellicht letten op verzekeraars die een percentage extra op de dagwaarde bieden bij totaalschade. U krijgt dan namelijk de dagwaarde + bijvoorbeeld 10 procent uitgekeerd. Hierdoor wordt de kans al iets groter dat u een soortgelijke auto kunt aanschaffen.

February 09. 2014