Bonus/malus-ladder

Bonus/malus-ladder

Gaat u een autoverzekering afsluiten? Dan krijgt u zeer waarschijnlijk te maken met de bonus/malus-ladder. U ontvangt no-claim korting op uw autoverzekering op basis van het aantal schadevrije jaren dat u op uw naam heeft staan. Uw verzekeraar maakt gebruik van de bonus/malus-ladder om te bepalen hoeveel korting u krijgt op de premie. In het geval van een schade waar u verantwoordelijk voor bent kunt u flink zakken op de ladder, terwijl een jaar zonder schade er aan de andere kant voor zorgt dat u hier verder op kunt klimmen.

Bonus en malus

Bonus-malusU krijgt een bonus voor ieder jaar dat u geen schade claimt, waardoor de no-claimkorting toe zal nemen. Iedere stap die u maakt op de bonus/malus-ladder zorgt ervoor dat u er meer korting bijkrijgt, waardoor het heel waardevol is om zo schadevrij mogelijk te rijden. Aan de andere kant krijgt u een malus op het moment dat u verantwoordelijk bent voor een schade en u deze claimt.
Let op: Houd er rekening mee dat u harder daalt op de bonus/malus-ladder na een geclaimde schade, dan dat u aan de andere kant klimt wanneer u een jaar schadevrij rijdt.

Schade claimen of zelf betalen?

Het is vanwege de bonus/malus-ladder verstandig om goed te kijken naar de kosten van een schade, wanneer u wilt bepalen of u die zelf betaalt of gaat claimen bij uw verzekeraar. In het geval van duizenden euro’s schade bestaat hier over het algemeen geen twijfel over, maar indien het bijvoorbeeld gaat om €250 is het verstandig hier goed over na te denken.

Wanneer u de schade claimt kunt u gemakkelijk 6 of 7 treden zakken op de bonus/malus-ladder. Dat betekent dat u de komende jaren flink meer premie dient te betalen, waardoor het wellicht verstandiger is om deze schade zelf te betalen en optimaal te profiteren van uw no-claimkorting. 

February 02. 2013