Autoverzekering en assurantiebelasting

Autoverzekering en assurantiebelasting

In Nederland bent u verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten, voor ieder voertuig waarmee u gebruik wilt maken van de openbare weg. Dat betekent dat u premie gaat betalen, maar u dient daarnaast rekening te houden met de assurantiebelasting die de verzekeraar zal berekenen. Dit is een belasting over verzekeringen, die de staat vervolgens weer int. De assurantiebelasting is de laatste jaren een aantal keren verhoogd, waardoor het inmiddels om een aanzienlijk bedrag kan gaan. De assurantiebelasting geldt voor de autoverzekering, maar ook voor andere polissen die u af kunt sluiten.

Hoogte van de assurantiebelasting

hoogte-assurantiebelastingDe hoogte van de assurantiebelasting bedraagt sinds 1 januari 2013 21%. U betaalt bij iedere verzekering hetzelfde percentage, waardoor dit ook geldt voor uw autoverzekering. Niet zo lang geleden betaalde u nog maar 9,7% assurantiebelasting, waardoor het tarief de laatste tijd flink omhoog gegaan is. Nog eerder lag het percentage nog een stuk lager. Dit heeft ervoor gezorgd dat de verzekeringen de laatste jaren behoorlijk wat duurder zijn geworden. Heeft u een autoverzekering en betaalt u de premie jaarlijks in 1x? Houd dan goed rekening met de assurantiebelasting, aangezien het om een aanzienlijk bedrag kan gaan.

Andere verzekeringen

U betaalt de assurantiebelasting niet alleen over de premie voor uw autoverzekering. Sluit u bijvoorbeeld een reisverzekering, een opstalverzekering, een scooterverzekering of een inboedelverzekering af? Ook in die gevallen dient u 21% assurantiebelasting te betalen en zal de premie dus een stuk hoger uitvallen.

Aan de andere kant zijn de zorgverzekering, de levensverzekering, de ongevallenverzekering, de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de invaliditeitsverzekering uitgesloten van deze belasting. De assurantiebelasting geldt voor verzekeringen die niet direct noodzakelijk zijn, behalve wanneer u bijvoorbeeld met de auto de weg op wilt en u daarvoor een verzekering af dient te sluiten.

November 17. 2013