17 jaar en autoverzekering afsluiten

17 jaar en autoverzekering afsluiten

Het is sinds een tijdje mogelijk om al op uw 17e jaar uw rijbewijs te behalen. Het is een proef vanuit de overheid, waarbij een jongere bestuurder een jaar lang onder toezicht een auto mag besturen, om pas vanaf het 18e jaar zelfstandig de weg op te gaan. Uiteraard dient u te zorgen voor een geldige verzekering wanneer u de openbare weg op wilt. Kunt u de verzekering afsluiten op het moment dat u nog 17 jaar bent? Nee, dat kan helaas pas vanaf uw 18e levensjaar.

Geen eigen verzekering en kentekenbewijs

Aangezien het nog niet mogelijk is om een eigen autoverzekering af te sluiten dient u als 17-jarige bestuurder op zoek te gaan naar een alternatief. De verzekering dient op naam te komen te staan van de meest gebruikelijke bestuurder, waardoor dat bijvoorbeeld een van uw ouders zal zijn. Ook het kentekenbewijs van een auto kan nog niet op uw naam staan, aangezien u daarvoor minimaal 18 jaar oud dient te zijn.

Dat betekent dat u het eerste jaar nog niet in een eigen auto kunt rijden. In plaats daarvan dient u te rijden in bijvoorbeeld de auto van uw ouders.

Verzekering met speciale vermelding

speciale-vermeldingIndien u van plan bent om zelf veel te gaan rijden in de auto, is het verstandig om een verzekering af te sluiten en daarbij een speciale vermelding te maken. Geef aan dat u niet de eigenaar bent van de auto, maar dat u op uw 17e uw rijbewijs heeft behaald en dat u wel van plan bent om onder toezicht in de auto te rijden. U speelt op die manier open kaart met de verzekeraar. Vanaf het moment dat u 18 jaar oud bent is het mogelijk om de verzekering op uw naam te zetten, aangezien u dan ook het kentekenbewijs naar uw naar over kunt laten schrijven.

August 25. 2013